Święconka


Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam fragment o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych potraw (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być może w dworach święciło się potrawy na cały rok dla wszystkich domowników stąd te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to raczej mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno jeszcze znaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej..

Farsze Do Jaj cz.2


Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych bądź niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, wcale nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Sledzie Na Wigilię


Kilka dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, oprócz wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby podać kilka przepisów na wigilijne śledzie. Choć właściwie nie wiem, czy słowo "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co prawda są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to także coś co znakomicie urozmaici świąteczne śniadanie i można je ze smakiem zajadać przez całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Wielkanoc Staropolska


Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dość długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej godny uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a właściwie produktów jakie 'szły' na szlachecki stół ...


Więcej..

Polacy nie gęsi ... czyżby?


W dzisiejszej wyborczej pojawił sie artykuł na temat chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w święto niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale później puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej..

znalezionych: 16, strona 1 z 4
<<<  -  1  2  3  4  -  >>>